top of page

OVER PSV-HSC

IN HET KORT
PSV Honk- en softbalvereniging telt ongeveer 120 spelende leden. De vereniging is opgericht op 1 april 1941.
De vereniging heeft 3 senioren honkbalteams, 2 junioren-, een aspiranten team en een pupillen team.
De accommodatie van PSV is gelegen op Sportpark de Heihoef in het zuiden van Eindhoven. De vereniging heeft een hoofdveld voor de senioren en junioren competities en een bijveld voor de aspiranten, pupillen, en softbal competities.
GESCHIEDENIS

De Philips Honk- en Softbal Vereniging PSV is officieel opgericht op 1 april 1941. Maar al ver daarvoor werd in Eindhoven het spel honkbal gespeeld. In het begin werd er op het parkeerterrein van het sportpark aan de Aalsterweg ‘gehonkbald’. In 1943 mocht de jonge club spelen op een bijveld van PSV voetbal. Na 14 jaar (1957) werd PSV Honkbal van de velden verdreven en leidde het een soort nomadenbestaan tot in 1959. Toen werd de huidige accommodatie aan de Heihoef betrokken. De grote man in Brabant, Jan Sibille, wist met de nieuwe bondsvoorzitter Wout Posthuma, Philips-leider Ir. Otten warm te krijgen voor het eerste permanente honkbalveld (1959) in ons land. Een jaar later deed deze honkbalmecenas met tien mille nog een duit in het bondszakje, zodat de eerste Amerikaanse coach kon worden aangetrokken: Ron Fraser. Zijn opvolger Bill Arce organiseerde in 1963 het eerste leerzame jeugdkamp en ook dat was weer in Eindhoven

 

Diverse spelers, afkomstig van PSV hebben deel uitgemaakt (of maken deel uit) van het Nederlands (jeugd)team. Een aantal spelers heeft zelfs profcontracten getekend met professionele clubs in Amerika. En met Rick van den Hurk hebben we zelfs spelers die het tot het hoogste nivo in de USA hebben geschopt! Een aantal van hen is nog steeds aan de club verbonden. En nog steeds lopen er grote namen rond binnen de Nederlandse honkbalwereld.

ORGANISATIE

PSV honkbal is een club die groeit in leden. Maar PSV honkbal wil exponentieel blijven groeien in leden. We willen Eindhoven weer DE honkbalstad maken van weleer.

Daarom zoekt PSV honkbal leden, vrijwilligers, hulpkrachten en andere ondersteuning voor de club.

PSV zoekt;

 • Materiaalman/ vrouw (o.a. verantwoordelijk voor aanschaf/ onderhoud materiaal).

 • Veldbeheer (o.a. bepalen of het veld bespeelbaar is bij slecht weer). Honkbalervaring/ inzicht is hierbij wel noodzakelijk.

 • (Hulp) trainers/ coaches. Ook zonder honkbalervaring kun je al veel betekenen. Op dit moment zoeken we vooral voor de jeugd trainers/ coaches. Dus een ass. coach/ ass. trainer voor 2 junioren teams (honkbalervaoing niet noodzakelijk). Hoofdcoach/ hoofdtrainer voor de aspiranten en pupillen (met honkbalervaring).

 • Nieuwe leden alle leeftijden (met name spelers tot 12 jaar oud zijn van harte welkom).

 • Bestuursfunctie (in overleg bekijken we waar je goed in bent en welke rol bij je past in het bestuur).

 • Teammanagers en teamondersteuners.

 • Klusjesmannen/ vrouwen (helpen met alle voorkomende klussen groenvoorziening en gebouwenonderhoud).

 • Hulp voor de kantine (ook helpen met schoonmaak waarbij vergoeding evt. bespreekbaar is).

 • Sponsor/ subsidie expert. Kun jij voor PSV sponsoren en subsidies zoeken/ regelen? Dan ben jij van onschatbare waarde voor onze club.

 • Activiteitencommissie. We zoeken mensen die grote en kleine activiteiten kunnen organiseren die PSV honkbal verder op de kaart zetten.

 

Ook donaties en sponsors blijven natuurlijk altijd hard nodig.

 

Bestuur

 

Voorzitter: Martijn den Otter (voorzitter@psv-hsc.nl)
Secretaris: vacature
Penningmeester: Nicole Bogmans (penningmeester@psv-hsc.nl)

Wedstrijdsecretariaat: Sylvia Fonteijn  (wedstrijdsecretariaat@psv-hsc.nl

+31 6 38230923

Algemeen bestuurslid: Maike Liebregts (info@psv-hsc.nl)

Sponsoring: Frits Meijer en Tom Moerman

Vertrouwenspersoon

 

Cees Bruggink (Cees@fambruggink.nl)

REGLEMENT

TROTS

Wees trots op de clubkleuren en het tenue. We hebben een succesvolle historie en houden daarmee de eer van PSV Honkbal hoog.

 

TEAMGEEST

Blijf altijd positief en toon teamgeest. Samen winnen is leuk, verliezen doe je samen met je team.

 

RESPECT

Respecteer je coach, trainer, tegenstander en de scheidsrechter. Maak geen aanmerkingen op de begeleiding en/of scheidsrechters.

Probeer altijd het goede voorbeeld te geven en durf elkaar aan te spreken en elkaar te herinneren aan deze gedragsregels.

 

MATERIAAL

Het materiaal is eigendom van de vereniging. Ga ermee om alsof het van jezelf is. Gooi niet met materiaal, dat staat niet fraai, lokt vaak negatieve reacties uit en levert zelfs soms gevaarlijke situaties op. Bovendien gaat het materiaal langer mee als iedereen er zuinig op is. Na de training en thuiswedstrijden wordt het materiaal gezamenlijk opgeruimd.

 

VELD

Help mee het veld schoon houden en ruim je rommel op. Ook bij PSV Honkbal blijft wel eens wat liggen. Dus raap ook zwerfafval even op en gooi het in de afvalbak; loop er niet met een boog omheen.

 

KLEDING

Tijdens een wedstrijd wordt het wedstrijdtenue van PSV Honkbal gedragen. Zorg dat het schoon en heel is. Het T-shirt en overshirt worden in de broek gedragen. Om de broek draagt iedereen een rode riem. Voor de jongens is een toque verplicht, ook tijdens de training.

 

TRAINING

Zorg dat je op tijd bent voor de training. Voor elke training geldt dat je je ruim van te voren bij je coach (en/ of trainer) afmeldt als je onverhoopt niet kunt komen. Je benadeelt je team als je niet komt opdagen voor een training. Concentratie tijdens de training: gedurende de training ben je als speler alleen met de training bezig en volg je de aanwijzingen van de coach/ trainer op.

 

WEDSTRIJDEN

Zorg dat je op tijd bent voor de warming-up en de wedstrijd. Voor elke wedstrijd geldt dat je je ruim van te voren bij je coach afmeldt als je onverhoopt niet kunt komen. Je benadeelt je team als je niet komt opdagen voor een wedstrijd.

 

Je gaat als team op en van het veld. Na thuiswedstrijden wordt gezamenlijk opgeruimd en verlaat je met je team het veld. Niemand vertrekt (eerder) zonder toestemming van de coach.

 

Concentratie tijdens de wedstrijd: gedurende de wedstrijd ben je als speler alleen met de wedstrijd bezig. Leer van spelsituaties, weet wanneer je aan slag bent, reserves ruimen de knuppels op, foutballen worden opgehaald, enz.

 

Je hebt tijdens de wedstrijd alleen met je teamgenoten contact, niet met anderen.

 

Aan de ouders het verzoek om niet – onnodig – de aandacht van de spelers, coaches, scoorders en scheidsrechters te vragen tijdens de wedstrijd.

 

DUG-OUT

Ben je niet aan slag, dan zit je rustig op de bank. Moedig je teamleden aan. Alleen degene die mag inslaan bevindt zich naast de dug-out.

 

Kort voor het begin van de wedstrijd krijg je gelegenheid om nog iets te eten en te drinken.

Laat de dug-out na afloop netjes achter!

 

HELPEN

PSV Honkbal kan bestaan dankzij de inzet van de leden en hun ouders. Houd je daarom aan de afspraken indien je bent ingedeeld / aangemeld voor activiteiten, zoals scheidsrechteren en optreden als bat boy. Voor ouders van jeugdleden geldt hetzelfde wat betreft verzorgen van vervoer e.d.

 

KANTINE EN KLEEDKAMERS

In de kantine gelden de regels zoals deze ook in de horeca gelden (art. 20 Drank- en Horecawet).

 

De kleedkamers worden netjes en schoon achtergelaten, afval in de daarvoor bestemde afvalbak gedeponeerd, kranen dicht, licht uit.

 

ROKEN

PSV is een rookvrije club. Er mag nergens gerookt worden.

 

FAIR PLAY EN ANDER GEDRAG

Het spel waar “slaan” mag. Anders dan tegen een bal, wordt slaan uiteraard niet getolereerd.

 

Bij PSV Honkbal wordt tijdens de training en wedstrijden streng gelet op veiligheid en sportief gedrag. Immers, we spelen het spel omdat we honkballen en softballen leuk vinden.

 

Teleurstellingen verwerken is onderdeel van het spel. Het is logisch dat je soms emoties wilt uiten.

 

Houd wel rekening met elkaar en let op het volgende:

 • Vloeken en schelden tegen elkaar of op de tegenstander staan wij niet toe.

 • Er wordt niet gegooid met materiaal.

 • We blijven van elkaar af.

 • Onnodig hard spelen wordt ook door ons niet toegestaan.

 • Het bestuur van PSV honkbal houdt zich het recht voor maatregelen te nemen als er ander/ hier niet genoemd negatief gedrag wordt vertoond op of rondom het veld.

 

HANDHAVING

Bij niet naleven van deze regels zullen er waarschuwingen worden uitgedeeld. Bij de jeugd zoeken we contact met de ouders om dit bij hen onder de aandacht te brengen en aan een oplossing te werken.

 

Het kader binnen PSV Honkbal kun je altijd aanspreken op de (mede) handhaving van deze gedragsregels.

 

STOERE SPORT

Onze sport is stoer en leuk. Neem altijd je glimlach mee en maak er een gezellige dag van!

 

Seksueel grensoverschrijdend gedrag wordt ten alle tijden niet getolereerd.

Dit geldt voor spelers, ouders, coaches, andere vrijwilligers en bezoekers

 

PSV onderschrijft de gedragscode zoals opgesteld door de KNBSB, voor meer info klik dan hier.

bottom of page