top of page
  • Foto van schrijverPSV-HSC

Update 14 mei: Start honkbal- en softbalcompetities seizoen 2021

De KNBSB is teleurgesteld over de aangekondigde versoepeling van de coronamaatregelen en de gevolgen daarvan voor de start van de honkbal- en softbalseizoen 2021. Als de cijfers rond het coronavirus zich in de goede richting blijven ontwikkelen, wil het kabinet per 19 mei de tweede stap in het openingsplan zetten, inclusief versoepelingen voor de binnen- en buitensport. De versoepelingen geven ons echter niet de ruimte om onze competities te kunnen starten.

De aangekondigde versoepelingen voor de buitensport zijn:

  1. Per 19 mei mogen personen vanaf 27 jaar buiten weer in groepsverband sporten, op anderhalve meter en in een maximale groepsgrootte van dertig personen. De groep tot en met 26 jaar mocht al buiten sporten, zonder afstand te houden. Bekijk hier de spelregels voor het sporten vanaf 19 mei.

  2. Sportkantines zijn gesloten sinds 29 september 2020. Het doel is om sport door te laten gaan, maar te voorkomen dat grote groepen mensen bij elkaar komen. Zo kan de sport zo lang mogelijk doorgaan. Buitenterrassen mogen vanaf 19 mei open. De Rijksoverheid benadrukt dat het doel van de maatregelen is om groepsvorming, ook na het sporten te voorkomen. Maak als sportclub de bewuste afweging over het wel of niet open stellen van het buitenterras en of je daarbij de geldende horeca regels (zoals maximaal 50 personen op een terras en maximaal 2 personen aan een tafel op 1,5 meter afstand, tenzij dit mensen zijn uit eenzelfde huishouden) kunt toepassen en uitvoeren. En wees je als sportclub bewust dat het terras alleen gebruikt kan worden door mensen die ook op de sportaccommodatie mogen zijn.

Competitiewedstrijden nog niet mogelijk Voor het spelen van wedstrijden blijft gelden dat dit alleen binnen de vereniging mag en alleen met teams van de eigen vereniging. Daardoor kunnen de honkbal- en softbalcompetities helaas nog niet van start gaan. Wij hopen dat bij stap 3 in het openingsplan, afgelopen dinsdag aangekondigd per 9 juni, de mogelijkheid voor het spelen van competitiewedstrijden wordt toegestaan.

“Onze competities mogen wat mij betreft zo snel mogelijk van start gaan” is de mening van Algemeen Directeur Stefaan Eskes. “Helaas heeft de overheid een eigen zienswijze en kiest voor een ander pad van versoepelingen. Ik snap dat onze leden het moeilijk vinden om dit te begrijpen en te accepteren.”

Start jeugdcompetities Voor de startdatum van alle jeugdcompetities betekent dit dat we rekenen op een start in het weekend van 12-13 juni. Alle geplande competitiewedstrijden tot dat weekend worden door de afdeling Competitiezaken op ‘afgelast door bond’ gezet.

Start seniorencompetities Voor de seniorencompetities houden we vooralsnog vast aan de startdatum in de week van maandag 21 juni. Dit betekent dat na een vrijgave voor het spelen van competitiewedstrijden er twee weekenden zijn gereserveerd om oefenwedstrijden te kunnen spelen, waarna de competities vanaf 21 juni daadwerkelijk van start gaan. Alle geplande competitiewedstrijden tot en met zondag 20 juni worden door de afdeling Competitiezaken op ‘afgelast door bond’ gezet.

Zomerstop en promotie-/degradatieregeling Het verdere uitstel van de start van onze competities heeft helaas ook invloed op hoeveel wedstrijden het resterende seizoen nog kunnen worden gespeeld. Wij hebben dan ook in voorbereiding om binnenkort meer duidelijkheid te geven over diverse onderwerpen zoals het inkorten van de zomerstop en de promotie-/degradatieregeling.

Sportkantines zijn gesloten sinds 29 september 2020. Het doel is om sport door te laten gaan, maar te voorkomen dat grote groepen mensen bij elkaar komen. Zo kan de sport zo lang mogelijk doorgaan. Buitenterrassen mogen vanaf 19 mei open. De Rijksoverheid benadrukt dat het doel van de maatregelen is om groepsvorming, ook na het sporten te voorkomen. Maak als sportclub de bewuste afweging over het wel of niet open stellen van het buitenterras en of je daarbij de geldende horeca regels ((o.m. niet meer 50 pp en max 2 pp aan een tafel op 1.5 meter zittend) kunt toepassen en uitvoeren. En wees je als sportclub bewust dat het terras alleen gebruikt kan worden door mensen die ook op de sportaccommodatie mogen zijn.

Tot slot We hopen dat de honkbal- en softbalcompetities binnen afzienbare tijd kunnen worden opgestart en staan daarvoor voortdurend in contact met de overheid, NOC*NSF en collega-sportbonden. In de komende weken blijven we u uiteraard tijdig informeren. Hou vol, blij gezond en optimistisch; we gaan echt van start.

67 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page